Eric Rondepierre / Excédents…

Posted on December 10, 2013 by

0


r1

Eric Rondepierre s-a născut în anul 1950 în Orléans, are doctoratul în Estetică (așa ceva!) – tema tezei de doctorat : “Les yeux verts” de Marguerite Duras. A fost actor profesionist (Franța și Europa), a fost și dansator, a pictat, a realizat și scurt-metraje, se pare că a început să scrie și ficțiune legată de fotografiile sale. Ce să mai vorbim, un om care nu putea să lipsească de aici. A avut multe idei geniale :

1. Trente étreintes – ”Cele 30 de îmbrățișări”. A găsit o secvență de un minut în arhivele librăriei de film de la Bologna, doi oameni se îmbrățișează. A ales 30 de imagini pentru a arăta modul în care timpul a deteriorat și a metamorfozat acel cuplu / modul în care timpul a deteriorat filmul. Fiecare piesă este autonomă și expusă separat dar pot fi văzute și în bloc.  (La implicațiile metafizice ale demersului vă rugăm să meditați singuri…) Iată ce a ieșit:

r2

r4

r3

Pentru a le vedea pe toate mergeți aici. Merită, ideea e cu adevărat spectaculoasă.

2. Excédents : în anumite filme a observat câteva cadre/imagini complet negre, care treceau în mod normal neobservate, erau invizibile percepției. Acestea sunt din filme alb-negru (unele fotografiate direct pe televizor, old fashion style), însă mai există o serie pe filme color, numită Spectre. De pe site-ul său:

He spent years systematically sampling them from subtitled foreign-language films, photographing images directly on the television screen by using the slo-mo and freeze-frame buttons on his VCR. To date, his Excédents series comprises some fifteen black images, constituted by three subsets: cross sections (an integral part of the film), inserts (intertitle cards in silent films) and the actual Excédents as such, which are black shots grafted onto the film for no apparent reason.

Exemple (unul e chiar sus):

r5

r6

r7

r8

r9

Una din ”Spectre”:

r10

Cred că am înțeles cu toții că ceea ce a reușit să facă e superb, dacă vreți să aflați mai multe puteți merge aici.

3. Seria Loupe/dormeurs : aici a folosit romanul său,  ”Dormeurs” (da, se pare că a scris și un roman!), pe care l-a folosit astfel (transcriu, pentru că tehnologia mă depășește):

He composes his images himself using digital technology. The photographs were composed using the artist’s novel “Dormeurs”. The 156,000 keystrokes of this fiction were used to bitmap the image, and can be made out when one looks more closely. Each of the eleven photographs contains the whole book.

Ce a ieșit:

rr

rr1

rr2

rr3

rr4

4. Stances: (nu, nu stanțele burgheze ale lui Bacovia) fotografii făcute într-o călătorie cu trenul între Frankfurt – Cologne. Titlul seriei vine din latină –  stans, sto, stare = a sta sau a rămâne. Exemplu:

 

rr5

Întrucât mai am puțin și strâng fonduri ca să îi fac omului o statuie în cartierul meu, mai bine mă opresc cu prezentarea aici.

Recomand site-ul său unde găsiți suficiente imagini plus toate proiectele explicate în engleză.

Plus un interviu în franceză, dacă aveți dispoziția…

Advertisements