René Jacques / (Paris, crime passionnel sans titre)

Posted on January 12, 2014 by

0


r1

René Jacques, pe numele său adevărat René  Giton (1908-2003) s-a născut în Phnom Penh, Cambodgia însă este considerat un fotograf francez datorită activității sale care a constat în fotografierea peisajelor industriale, a celor de țară sau street photography, sportului, artei și arhitecturii – toate având ca subiect și locație Franța. În biografia, sau dacă doriți, CV-ul său, mai găsim că în 1939 a făcut ceea ce se cheamă fotografie de platou pentru filmul Remorques, regizat de Jean Gremillon. A ilustrat cărți iar după cel de-al doilea R.M. a realizat o serie de documentare, toate despre aspecte ale orașelor și satelor din Franța. Este însă apreciat mai ales pentru fotografierea Parisului.

Ceea ce este bine dar și interesant de menționat e că a fost unul dintre fondatorii grupului numit Groupe des XV în anul 1946, alături de alți 15 fotografi (de unde și numele). Scopul acestui grup era acela de a reuși recunoașterea fotografiei drept mijloc de expresie artistică și recunoașterea ei drept o meserie/o profesie, precum și promovarea patrimoniului fotografic francez. Printre membrii se vor număra și: Robert Doisneau, Marcel Bovis, Yvonne Chevallier, Pierre Jahan, Edith Gérin, Lucien Lorelle, Daniel Masclet sau Willy Ronis.

René Jacques mi se pare extrem de modern în observațiile și intuițiile sale. Cred că ar fi putut fi și un bun regizor fiindcă în imaginile lui se simte un scenariu în spate, sau măcar nevoia de o continuare. Nu mai vorbim de autenticul simț de arhivar al micilor detalii care îi face pe oameni puțin mai umani, și care, iată – ni i-a adus la fel de intacți și umani în anul de grație 2014.

r2

r3

r4

r5

r6

r7

r8

r9

r10

r11

r12

r13

r14

rr

rr1

rr2

rr3

rr4

rr5

Advertisements