Ben Cauchi // Borderland Noir : the veil of the soul

Posted on January 29, 2014 by

0


bb

Fotografia lui Ben Cauchi poate fi recunoscută foarte ușor pentru că are un stil personal atât de bine format/formulat încât e pur și simplu evident, stil care se singularizează printre orice alt tip de fotografie. Așa cum în psihologie există ceea ce se numește personalitate accentuată (mai ales în cazul artiștilor), așa și la Ben Cauchi care are un stil autentic (în ultima vreme îmi place cuvântul autentic) accentuat. S-a născut în 1974 în Noua Zeelandă, iar în prezent locuiește și lucrează în Germania, Berlin. Îmi amintește de unicitatea aceea specială pe care mi-o inspiră doar Lauren E. Simonutti, și care nu poate veni decât dintr-o subiectivitate, individualitate (sau cum vreți să-i spuneți) – foarte interesantă, un sine care aduce toate elementele importante. Dacă veți privi două fotografii ale celor doi una lângă alta veți observa că sunt un fel de stiluri gemene. Mă întreb ce-ar fi ieșit dacă cei doi s-ar fi întâlnit, iar Simonutti l-ar fi invitat la o ședință foto în casa ei pe care o numea madhouse.

Engaging with perennial questions of faith, mortality and transcience, Ben Cauchi‘s photographic work is a singular meditation on human life and art. (Gregory O’Brien, 2011)

Procesul tehnic pe care îl folosește se numește ‘wet-plate’ processes, găsiți aici un foarte frumos eseu despre această tehnică dar și despre Cauchi în general (și grupajele sale fotografice), despre care Aaron Lister scrie că sunt psihologii narative sau narațiuni psihologice.  Termeni care sună foarte bine combinați cu fotografia, are ceva Cauchi care vine din literatură, imaginile lui amintesc de cuvinte.

Personal îmi place la Cauchi pe lângă unicitatea lui sau fotografiile care par construite acum vreun secol – simbolismul prin care parcă încearcă să apropie artele, celelalte arte, surprinzându-le într-un fel esența așa cum o înțelege el.

Almost literature…

b

b1

b2

b3

b4

b5

b6

b7

b9

b10

b12

b13

b15

b14

ben cauchi

Ben-Cauchi-03

borderland-6

 

Ben Cauchi Work.

Ben Cauchi Bio.

B.C. Interview.

Aaron Lister on Cauchi’s work. 

(Borderland)

 

Advertisements