Daido Moriyama / Love Hotel Distortion

Posted on February 9, 2014 by

0


d2

Daido Moriyama este un fotograf japonez născut în anul 1938 cunoscut pentru imaginile în care a documentat Japonia post Război Mondial, perioadă a marilor schimbări când valorile tradiționale erau ușor ușor abandonate, sau măcar decăzute. Printre subiectele sale vom regăsi partea întunecată a vieții urbane, locurile (mai ales din Tokyo și împrejurimi) mai puțin frecventate sau mai puțin cunoscute, oameni obișnuiți angajați în activitățile de zi cu zi ale căror chipuri sunt blurate adesea – în această ultimă caracteristică se pare că a fost influențat de fotograful american William Klein.  De asemenea, Daido Moriyama a fost asistentul lui Eikoh Hosoe, cunoscut mai ales pentru ciclul de fotografii-portret făcute lui Yukio Mishima – și pe acesta din urmă îl va recunoaște ca influență.

Moriyama este un fotograf de viziune, acel tip de fotograf care are o optică specială, un fel de lentilă pe care o aplică lumii înconjurătoare, ai spune că toți fotografii ar trebui să aibă așa ceva dar unii sunt mai particulari decât alții, mai ei înșiși în această particularitate din care s-au format pe sine. Aceasta distorsionează, unghiurile din care sunt făcute imaginile sunt mai mereu ciudate, neașteptate, oamenii deși atât de apropiați privitorului par îndepărtați și reduși la ceva particular, un fel de melancolie care vorbește despre acțiunea grea a timpului asupra omului pe care îl roade din interior. Așa percep eu fotografia lui, de parcă reconstituie acele momente prin care trecem fiecare uneori – momentele când privim în gol și nu ne putem schimba direcția privirii câteva minute bune. Aș spune că e o fotografie care trebuie percepută altfel, trebuie să o privești de parcă ai vizita acel moment suspendat pentru totdeauna de fotograf, e nevoie să intri în imagine.

Iată ce am ales pentru azi:

d1

d3

d4

d5

d6

d7

d8

d9

d11

d10

d12

d13

d14

d15

d16

d18

d17

d19

d20

d21

d22

LINKS:

Very interesting article on William Klein.

Daido Moriyama‘s personal website.

Daido Moriyama on Artnet.

By the way, some people who went to this exhibition told me “I had been there quite a bit before” or “I felt like I was there.” They looked amazed and happy at the same time. During Moriyama’s talk at the gallery he said, “Photographs only capture a moment, but it is an attractive media that connects to others.” I think when people saw his photos and had feelings like that, we could have shared a similar feeling that he was talking about.

 

 

Advertisements