François-Marie Banier / “Beauty Of The Devil?”

Posted on December 1, 2014 by

1


003

François-Marie Banier is to photography what Goya and Daumier were to painting.”  (Marie Laure de Noailles)

&

“There is nothing more sensitive and cruel than images”, said Jean Cocteau. They have the “beauty of the devil.”

François-Marie Banier s-a născut pe 27 iunie 1947, wiki ne povestește cum e el și fotograf și scenarist și actor, romancier și desigur artist. Sunt topită după imaginile lui peste care adaugă scurte fragmente de literatură, pe care dacă te chinui puțin chiar le poți descifra. De exemplu aici:

2406_largePe margini scrie : Carnea este tristă și am citit toate cărțile. În colțul de sus (transcrierea/traducerea liberă ar suna cam așa):

”Mă întreb când mușc pe cineva, lucru care se întâmplă când faci dragoste, vreau să mănânc corpul, doar o parte din el, persoana, momentul, lumea, lumea ieri, ray charles, lumea mâine, NASA, pe mama mea, mănâncă îmi spun ei timp de 17 ani și 11 luni, mânâncă pentru mami mănâncă pentru tati, mănâncă pentru frații care te urăsc, pentru bunică-ta ea nu mai poate mânca acum, nu poate gândi să mănânce, mănâncă pentru charles de gaulle a fost atât de curajos, mănâncă pentru mătușa yvonne, dacă nu mănâncă îl vom încuia într-o cameră, un corp nu spune că este cineva, o promisiune un cuvânt, ar fi de nerespirat, mă deconectez, un corp, carne, o respirație, o senzație, altceva, raportul, violența tandreții raportului, apetitul, mergi dacă vrei să-l analizezi, du-te, du-te, du-te, rămâi cu noi? glonțul a fluierat la urechea lui, un corp, l-am înghițit pe tot, foie-gras, vacanță, nu te gândi doar la mușcat, sunt și alte soluții, nu milioane de soluții, și nu le știu pe toate, a mângâia, kilometri de mângâieri, munți de mângâieri, cu mângâierea poți face ceea ce fac fotbaliștii cu mângâierea, gata, CARNEA ESTE TOTUL”

5433567772_0cf20b758d_bEl mai și pictează peste fotografiile sale, ca de exemplu:

frfr2As if all the arts have to come to an agreement about the same image…

2407_largeALSO:

Before —–

FrancoisMarieBanier01& AFTER:

frrrDacă vrem să facem scrisul și literatura cât mai interesante, dacă fotografia și vizualul câștigă teren în zilele noastre în fața oricărei alte arte (în afară, poate, de film), de ce ne-am limita la un singur suport tradițional – pagina albă tipărită? Asta ne învață Francois-Marie Banier. (Is he right?)

zzt

pfTotuși au un singur neajuns, mi-ar fi plăcut să văd transcrierea alături ca să nu mă chinui să descifrez, sau poate așa e mai bine?

frrrrr2356_largemarieIdeile lui sunt fascinante, imaginile și scrisul sunt colaje, poeme vizuale, poezie pe fotografie, narațiune pe fotografie, mijloacele sunt multe dar armonios împăcate. Destul cu laudele, hai cu imaginile:2387_largeBomboana de mentă (nu de pe colivă, ci) de la butonieră:

hrMore photos & information:

http://www.fmbanier.com/photographies_peintes

http://pennylifeinpics.blogspot.ro/2011/09/photography-by-francois-marie-banier.html

http://www.purepeople.com/article/pascal-greggory-j-ai-vecu-7-ans-avec-f-marie-banier-on-est-une-famille_a95638/1#lt_source=external,manual

http://www.fmbanier.com/patrick_roegiers

Our facebook page:

https://www.facebook.com/pages/Adun%C4%83m-obsesii-collecting/426699357460442

Advertisements